sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Aurinkoa ja asumista

Tänään on ensimmäinen päivä kun heräsin auringonpaisteeseen ja ulkona saattoi liikkua ilman takkia ja melkein jo käteeni kiinnikasvanutta sateenvarjoa! Aurinko helotti pilvettömältä taivaalta ja lämpötila kipusi yli viidentoista. Heti huomenna tänne varmaan saapuu yllättävä lumimyrksky tai uusi jääkausi, mutta tänään sain nauttia hetken ja tuntea ihan oikeasti olevani Espanjassa. Paikalliset ovat sanoneet että tämä on ollut täällä epänormaalin kylmä talvi...niinpä tietysti, sen ainoan kerran kun minä täällä asun.

Voisin kertoa muutaman yksityiskohdan uudesta kodistani, jotta saatte jonkinlaisen käsityksen siitä miten täällä asutaan ja eletään. Ensimmäinen seikka on tietenkin se, ettei yhdessäkään ovessa ole lukkoa. Et voi lukita omaa huonettasi etkä myöskään vessan ovea. Vessa on vapaa silloin kun ovi on auki ja varattu kun ovi on kiinni. Simppeliä. Mikroa ei ole, joten ruokaa ei kannata tehdä paljon tai joudut lämmittämään sitä myöhemmin hellalla. Ja hellahan toimii ihkuihanalla kaasulla, jota pelkään henkeni edestä! Kaasuhana väännetään auki, sytkärillä vain "fum" ja pääset kokkaamaan. Jaiks.

Suomessa ensimmäisenä ennen muuttoa tehdään vuokrasopimus, täällä sitä ei usein tehdä koskaan. Minä esimerkiksi en tehnyt kirjallista sopimusta, koska en maksanut mitään takuita. Jos takuut maksaa, kannattaa siitä ehdottomasti olla mustaa valkoisella tai rahoja ei näe enää koskaan. Ja sitten on ne portaat, ne kuuluisat rappuset tänne yläilmoihin...ne ovat järkyttävät.

Ensimmäisessä kerroksessa olet vielä täydessä vedossa ja tartut haasteeseen. Toisessa vauhti pysyy edelleen, kunnes se alkaa pikkuhiljaa hidastua matkalla kolmanteen kerrokseen. Takareisiä nipistelee mutta tiedät olevasi jo puolessa välissä, joten yrität sisukkaasti neljännelle tasanteelle. Siellä olet jo aivan poikki, yrität vetää ilmaa keuhkoihin läähätyksen lomassa ja katsot epätoivoisena viidenteen kerrokseen kohti kattoa. Tässä vaiheessa jäljellä ovat enää ns. hirviöportaat, tuplakorkeat askelmat kohti kattohuoneita. Ne harpottuasi tunnet itsesi kuitenkin voittajaksi - selvisit taas kerran kotiin asti!

Tässä näkymä viidenneltä tasanteelta alas.



Ja tässä pahin vihollisesi - hirviöportaat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti