perjantai 28. toukokuuta 2010

Vaihtoinfoa

Aamuvirkku täällä, en saa enää unta. Yökin meni vähän pyöriessä ja ihmetellessä. Halasin juuri Dania viimeisen kerran. :( Mutta koska mulla on tässä aikaa, ajattelin tehdä pienen vaihtoinfon. Minulta kysellään tasaisin väliajoin vaihtoon lähtemisestä, joten tässä yleisiä vinkkejä sekä erikseen vinkit Espanjaan/Madridiin suuntaaville. Ja nämä ohjeet koskevat siis amk-vaihtoa. :)

- Jos olet kiinnostunut vaihdosta tai olet jo päättänyt lähteä, ota yhteyttä koulusi kv-sihteeriin, -koordinaattoriin tai millä nimellä hän ikinä kulkeekin. Hän tietää mihin, milloin ja miten voit lähteä.

- Mieti mihin haluat. Mistä kielestä olet kiinnostunut, osaatko jotain kieltä ennestään ja haluat parantaa sitä, millainen kulttuuri sinua kiehtoo ym. Minulla oli tasan yksi vaihtoehto kielen ja kulttuurin vuoksi. En edes kirjoittanut lappuun muita maita.

- Vaihtoonpääsyn vaatimukset riippuvat koulustasi ja alastasi. Minulta vaadittiin ensimmäisen vuoden pisteet eli n. 60 opintopinnaa. Vaihtoon voi yleensä lähteä tokana ja kolmantena vuonna. Itse lähdin toisen vuoden alussa, sillä olen aloittanut kouluni tammikuussa. Yleisempää meidän koulussamme on lähteä vasta toisen vuoden loppupuoliskolla.

- Vaihto kestää usein max. sen 5kk. Nelisen kuukautta on normaalimpi aika.

- Mitä luultavimmin pääset juuri sinne mihin haluat, sillä samaan kouluun huolitaan usein monia vaihtareita samasta maasta. Meitä nyt ei sattunut tänne kuin kaksi.

- Paperisota ei ole vaikeaa. Täytät vain tarvittavat laput (kv-henkilö jeesa) ja odotat. Simppeliä.

- Hae apurahat. Eurooppaan Erasmus-raha (n. 950€) ja muihin paikkoihin omansa, jälleen kerran kv-henkilö tietää mitä tehdä. Selvitä myös mahdollisuutesi koulun ulkopuolisiin apurahoihin. Itse sain yksityiseltä säätiöltä tukea matkaan.

- Hommaa Eurooppalainen sairasvakuutuskortti, mikäli matkailet Euroopassa. Se oikeuttaa sinut ilmaiseen terveydenhoitoon ulkomailla. Esim. täällä Espanjassa en joutunut sen kanssa maksamaan yhtikäs mitään käydessäni lääkärillä. Muista myös matkavakuutus!!

- Asunnon voi hankkia jo etukäteen esim. tulevan koulun kautta, mutta meille se ei ollut mahdollista. Selvitä mitä kautta ja miten saat kämpän. En suosittele host-perhettä hinnan vuoksi.

- Mahdolliset lääkkeet on varminta viedä mukanaan Suomesta. Selvittele sotkut Kelan kanssa.

- Tärkein: varaa mukaan roimasti seikkailumieltä ja yritä elää once in a lifetime-periaatteella. Elämä ulkomailla opiskelijana on monesti kaukana siitä ylellisyydestä, johon olemme Suomessa tottuneet. Siihen ei kuole vaikka huone olisi vain pieni koppi katonrajassa ja vessa jaettaisiin seitsemän hengen kesken. Se on vain kasvattava kokemus. :)

- Koti-ikävä on taattua, mutta siitä selviää. Etenkin jos lähtee yksin maailmalle, tulee kohtaamaan ulkopuolisuutta ja tuntuu ettei kukaan ymmärrä. Soita silloin Skypellä Suomeen ystäville, auttaa kummasti.

- Älä myöskään jätä lähtemättä vain siksi, että kotiin jää poika/tyttöystävä. Kyllä se siellä odottaa, jos on odottaakseen. Rakkaus sietää paljon välimatkaa ja poissaoloa pakon edessä.

Sitten pari vinkkiä Espanjaan tai Madridiin tahtoville.

- Älä usko espanjan opettajaa, joka sanoo ettei tänne voi lähteä ilman kielitaitoa. Toki kielitaidosta on paljon hyötyä, mutta minä tulin tänne kehnolla enkulla ja olemattomalla espanjalla. Ensimmäiset viikot menivät ihan ymmärtämättömyydessä, mutta nyt englantini on sujuvaa ja espanjaa ymmärrän sekä puhun hieman.

- Madridissa on paljon vapaita kämppiä. Jos tulet maahan ilman asuntoa, ota hostelli ensimmäiseksi viikoksi. Minun hostelliaikani venyi lopulta kolmeksi viikoksi, kunnes pääsin tähän kämppään. Hyviä nettisaitteja kämpän löytämiseksi ovat www.idealista.com (täältä löysin omani), www.segundamano.es ja www.easypiso.com. Käy katsomassa myös kuvattomia asuntoja. Ja soita vaan kaikille mahdollisille vuokranantajille bongataksesi ne jotka puhuvat enkkua edes välttävästi (ellei sinulla ole kielitaitoa siis).

- ÄLÄ maksa mitään ilman että olet varma että raha menee asunnon vuokraajalle. Jos maksat takuuta, tee AINA kirjallinen sopimus. On valitettavan yleistä joutua huijatuksi.

- Visa Electron toimii täällä joka paikassa, mutta sen käytössä on paljon häiriöitä. Rahaa nostettaessa sinulta veloitetaan tietty palvelumaksu.

- Älä silti kanna rahaa mukanasi ja vahdi muutenkin laukkuasi ja rahojasi kuin hyeena. Ystävältäni varastettiin kaikki yhtenä kauniina päivänä. Madridin taskuvarkaat ovat pirullisen vikkeliä ja huomaamattomia.

- Madridin metro on suuri ja simppeli, jopa tällaiselle tallukalle kuin minä. Joka asemalta saa karttoja ja luultavasti sisäistät koko systeemin parissa päivässä. Yksi matka maksaa euron, mutta esim. minä joudun koulumatkojen takia ostamaan kuukausikortin joka on 70€, mutta sillä saakin sitten reissata niin paljon kuin sielu sietää. Myös bussimatkat kuuluvat matkakorttiin. Matkakortit on jaettu alueittain, eli saatat tarvita esimerkiksi vain keskusta-alueen kortin.

- Jos harrastat kuntoilua, yksi loistava sali on Wellness&Fitness-studio Tirso de Molinassa. Minä olen hikoillut siellä nyt kolmisen kuukautta. Tunnit vedetään espanjaksi, mutta salin henkilökunta puhuu auttavasti englantia.

- Hyviä asuinalueita Madridissa ovat mm. Chueca (siisti ja mukava alue, tykkäsin) ja nykyinen kotialueeni Tirso de Molina, josta on keskustaan 2min. Tässä vieressä sijaitsee kaunis La Latinan alue. Nämä ovat kaupungin "china townia", sillä tänne on kerääntynyt paljon kiinalaisia ja mustia maahanmuuttajia. Vieressä sijaitsee myös Lavapies, josta pidän. Salamanca on upeaa aluetta, mutta vähän kalliimpaa.

Enpäs nyt äkkiseltään saa enempää mieleen....eli kysykää lisää, jos siltä tuntuu. :) Minä alan survoa matkalaukkua kiinni. Se vaatii yhden naisen istumaan laukun päälle ja toisen sulkemaan vetokejut ja lukot.

4 kommenttia:

  1. "Vaihto kestää usein max. sen 5kk. Nelisen kuukautta on normaalimpi aika."

    Yliopistosta lähdetään kyllä usein koko vuodeksikin. Tai siis noin 9 kuukaudeksi. Monet myös pidentävät oleskeluaan, muistan yhden kaverin olleen kevään paikalla ja palanneen sitten takaisin vielä syyslukukaudeksi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kovasti tietopakkauksesta :)

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja puhuikin amk-vaihdosta, ei yliopiston vaihtohässäköistä :)

    TERVETULOA SUOMEEEENNNNNN!!!!! <3<3<3

    -Liisa

    VastaaPoista
  4. Jep, aivan. Puhuin amk-vaihdosta ja vain yhden lukukauden sellaisesta. :) Toki maailmalla voi viihtyä pitempäänkin.

    VastaaPoista