sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Es muy frío!

Kuten otsikko kertoo, tänäänkin on hyytävän kylmä päivä: +3 ja pilvistä. Näinä kylminä päivinä hetkittäin paistava aurinko kuitenkin lämmintää yllättävän paljon. Kiitän myös onneani, etten ollut täällä tammikuussa kun satoi lunta... Kiitos ei kaikelle edes hitusen Suomen talvea muistuttavalle! Eräänä päivänä istuin bussissa Dominikaanisesta tasavallasta tulleen naisen kanssa. Hän kyseli tohkeissaan Suomesta, mutta kauhistui perinpohjaisesti kun kerroin meidän ilmastosta. Silmät suurina nainen onnistui järkytykseltään kysymään "don´t you die in there when it´s -20 degrees??". Niin. Igluissahan me suomalaiset asustellaan ja pukeudutaan vieläkin sapelihammastiikerien nahkoihin.

Tänään meinasin lähteä katselemaan nähtävyyksiä, kun en muutakaan tekemistä keksinyt. Huomasin kuitenkin näheeni jo monet Madridin kuuluisista paikosta ihan ohimennen - en vain ole kiinnittänyt niihin sen enempää huomiota. Esimerkiksi kuuluisa Sol-aukio on koluttu moneen kertaan ja tuleva huoneeni sijaitsee ihan tunnetun Plaza Mayorin vieressä. Nähtävää riittää kyllä silti. Minua kiinnostaa eniten lähellä sijaitseva Parque del Retiro, kauniiksi kehuttu puisto jonka keskellä on suuri tekojärvi. Puiston pitäisi olla ihan kävelymatkan päässä hostelliltani. Jos vielä muistaisin kerrankin ottaa kameran mukaan, niin voisin jakaa Espanjan luonnonkauneutta muidenkin nähtäväksi.

Muihin aiheisiin. Siesta tuntuu olevan paholaisen keksintö. Koskaan ei voi tietää mikä kauppa pitää milloinkin siestaa, joten aukioloajat ovat täysi mysteeri. Täällä niitä ei kirjoiteta kaupan seinään tai oveen. Tämän vuoksi matkakorttini on seisonut jo pari päivää tupakkakaupan suljettujen ovien takana... Kenties tämä estanco avaisi ovensa huomenna ja saisin korttini viimein. Sen kanssa matkustaminen metroissa ja busseissa muuttuu paljon edullisemmaksi.

Päivän ihmetyksen aihe on espanjan hengenvaarallinen liikenne. Lähes jokainen on varmasti ainakin kuullu eurooppalaisten liikennekulttuurista, joka poikkeaa huomattavasti esim. suomalaisesta trafiikista. Täällä liikenteen tärkein sääntö lienee ajaa kovinta vauhtia ja väistellä kaikkea mitä tielle osuu. Valoja noudatetaan jotenkuten, mutta autoja tungetaan vieretysten kadulle johon ne eivät mahdu edes hyvällä mielikuvituksella ja parkeerata saa ilmeisesti siihen missä on tilaa. Ja jos tilaa ei ole, aina voi lyödä auton keskelle tietä kunhan muistaa laittaa hätävilkut päälle. Jos joku onneton sattuu peruuttelemaan keskellä risteystä (tätä sattuu koko ajan), pitää muistaa tööttäillä mahdollisimman äkäisesti. Tööttäyksellä voi yhtä hyvin myös tervehtiä tuttuja.

Yritin selittää yhdelle chileläiselle, että meillä Suomessa liikenne on suht rauhallista ja sääntöjä noudatetaan useimmiten. Seuraava kysymys kuuluikin "miksi ihmeessä?". No, niin. Miten näille sitten selittäisi meidän yhteiskuntamme lakia ja järjestystä.

Toivottavasti löydän puistoon! Ja hei rakkaat, tätä blogia saa myös kommentoida :) Se on helppoa myös ilman mitään tunnuksia.

2 kommenttia:

  1. Hojo
    Ei olla palelluttu tänne kotisuomeenkaan, mutta pakkasta onkin vain -10 astetta. Meillä on hyvä iglu. Pinnistele ja ponnistele, maasta se noinkin pieni ponnistaa. Hyvää ystävänpäivää sinullekin. Toivoopi: Taavetukset

    VastaaPoista
  2. Hahah, noinkin pieni! Täällä on hurjat ystävänpäiväkekkerit meneillään kaupungilla, vau.

    VastaaPoista