tiistai 9. maaliskuuta 2010

Sniif, tuh ja köh

Espanjalainen flunssapöpö on viimein onnistunut hyppäämään myös minuun. Se varmaankin vaani jossain metrotunnelin kaiteessa tai ovenkahvassa ja loikkasi heti tilaisuuden tullen kimppuuni. Nuhainen olen ollut jo viikon, mutta nyt on ihan kunnolla kuumeinen olo kuussatasesta särkylääkkeestä huolimatta. Nappasin sen jotta selviytyisin tämän päiväisestä midterm-kokeesta, mutta ei se hirveästi sumeita aivojani kirkastanut. Vastasin viiteenkymmeneen monivalintakysymykseen ihan arviolta...auts. Täytyy toivoa parasta mutta enimmäkseen pelätä pahinta.

Huomenna odottaa seuraava koe ja aion mennä sisukkaasti tekemään sen oli kunto mikä tahansa. Nyt on sen verran heikko olo, etten jaksa kiivetä edes rappusia... mutta jos tämä lepäämällä alkaisi helpottaa. Kotitehtävätkin on pakko vääntää vaikka olisinkin kuinka sairas, joten ei tässä lomailemaan voi alkaa. Hemmetin kylmyys. Ja hemmetin miljoona flunssaista madridilaista joilta tämän taudin sain. On tässä tosin se hyvä puoli, että voin tarpeen tullen lämmitellä jäisiä sormiani vain siirtämällä kämmenen kuumeiselle otsalleni! Tuh.

Kuukaudessa sitä huomaa omaksuneensa maan tavat. Olen oppinut kokkaamaan kaasulla, kuivattamaan pyykkini keittiön ikkunasta kulkevalla narulla tuolla kattojen välissä, antamaan kättelyn sijasta poskisuudelmia, kysymään aina yhtä ärsyttävän que tal- tai how are u-kysymyksen tavattaessa, juoksemaan katujen yli autojonojen välistä ja päin punaisia valoja sekä monet muut hyvin arkiset Espanjan tavat. MUTTA. On myös asioita joita ei vain meinaa hyväksyä todellisiksi. Tässä pari esimerkkiä.

A) Täällä ei kierrätetä. Kaikki roskat lasipulloista metallitölkkeihin, paperiin ja omenan kuoriin tungetaan samaan roskapussiin. Espanjassa ei ole palautuspulloja - kaikki pullot ja juomatölkit menevät roskiin. Tämä on mielestäni aivan järkyttävää ja tunnen piston mielessäni kuin vain mietinkin sitä jätekasaa minkä tämäkin maa tuottaa...ja sitten me pienet suomalaiset yritämme kierrättää. Pelkästään Madridissa on enemmän ihmisiä kuin Suomessa jos huomioidaan kaikki alueet. Niih.

B) Täällä asiakaspalvelija ei ole asiakasta varten. Suomessa olemme tottuneet ystävälliseen asiakaspalveluun ja se on perusoletus. Espanjalainen myyjä ei katso silmiin, ei tervehdi, ei mitään. Hän pakkaa ostamasi kengät kassiin ja viskaa sen tiskin yli sinulle. Ensin luulin että myyjillä on vain pahoja päiviä. Sitten opin että paha päivä on ihan samanlainen kuin hyvä päivä. Et voi myöskään kysyä neuvoa myyjältä, sillä tämä käskee sinun etsiä itse oikean koon tai tuotteen.

Totta kai täällä on sitten myös sellaista ihanuutta, mitä meillä Suomessa ei. Varsin viehättävää on esimerkiksi paikallisten miesten osoittama huomio naisilleen. Espanjalainen mies ostaa töistä kotiin mennessään kukkakioskista kauniin kimpun kotiinvietäväksi ja viikonloppuisin pariskunnat valitsevat kukat monesti yhdessä. Kauppojen kassoilla myydään isoja punaisia sydämenmuotoisia Te quiero-tikkareita ja miehet eivät ujostele ostaa niitäkään! :)

Puuh. Nyt pitää levätä. Leikin äsken Danielin kanssa ja se kävi voimilleni.

3 kommenttia:

 1. Heippa! Löysin siun blogin ihan vastikään, ja tykästyin kovasti siun kirjotustyyliin: espanjalainen fiilis välittyy erinomaisesti! Pieni kysymys vaan: missä opiskelet? Midtermit ynnä muut kuulostaa kovin amerikkalaispainotteiselta, ja mietin josko Madridissakin on näitä muualle Eurooppaan levinneitä "Amerikkalaisyliopistoja"....

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Mun koulu on nimeltään Universidad Nebrija. Käsittääkseni midtermit on täällä ihan normikäytäntö, kuten monissa Euroopan maissa nykyään. :) Varmaan sieltä Jenkeistä se tapa alunperin kyllä on...

  VastaaPoista
 3. Sori, eksyin jotenkin lueskelemaan tätä blogia ja pisti silmään muutama asia.. Täällä Madridissa kyllä kierrätetään, ei ehkä niin hyvin ja tehokkaasti kuin Suomessa, mutta kuitenkin. Keltaseen roska.. ööö.. mikälie suomeksi, siihen laatikkoon menee kaikki muovinen ja tölkit (maito, tonnikala jne.). Kaikki pahvinen ja paperinen menee siihen tarkoitettuun säiliöön, ja kaikki lasinen omaansa. Pattereille on omat keräyspisteet, samoin tekstiileille. Harmaaseen menee sitten bio ja ne, mitkä ei noihin muihin kuulu. Miten niin ei kierrätetä :D? Ja täällä ollaan vielä kovin tarkkoja, että kaikki menee oikeisiin paikkoihin.

  Asiakaspalvelusta vielä sen verran että jos olet englanniksi yrittänyt saada palvelua, niin vastaanotto on voinut ollakin tuollainen. Yleisesti Madridissa on hirmu ihanat ja ystävälliset, hymyilevät asiakaspalvelijat, jotka kyllä auttaa kaikissa koko-ongelmissa ja muissa. Vittumaista käytöstä saa Suomesta niiin paljon enemmän kuin täältä. En tiiä taas missä oot käyny ja ootko itse heitä lähestyny pitkällä naamalla..

  Joo, että semmosta. Näin selvennykseksi vaan. Muuten kiva blogi.

  T. 23v kolme vuotta Madridissa takana

  VastaaPoista